donderdag 11 december 2014

Boekverslag 'Een goede dag voor de ezel'


Mijn mening

Ik vond het boek ‘ Een goede dag voor de ezel’ een leuk boek om te lezen, het boek is geschreven door Tim Krabbé die ook het 'Gouden Ei' heeft geschreven. Het taalgebruik was ook makkelijk en daardoor ging het lezen ook een stuk vlotter dan bij het vorige boek wat ik las (Robinson). Het boek sprak me aan omdat de titel best mysterieus was, want wat had ik mij bij de titel kunnen voorstellen? Bijna niks en dat trok me aan. Het boek is niet chronologisch geschreven dat vond ik af en toe wel moeilijk aan het boek.  Het boek leek ook wel een beetje op het Gouden ei, door de manier van schrijven. Het was een soort puzzel en elke bladzijde had weer een stukje om de puzzel compleet te maken. Nu weet ik ook waar de titel ‘een goede dag voor de ezel’ op slaat. Tijdens de vakantie in Sydney gaf de hoofdpersonage (Wybren) een mens verkleed als een ezel 100 dollar, vandaar de naam van de titel.
Samenvatting

Mischa is een man waarvan de  relatie is stuk gegaan. Hij vindt zijn ex verschrikkelijk en wilt haar vermoorden. Hij koopt een pistool. Eerst is hij er bang voor, maar toch gaat hij naar een bos om te oefenen. In het bos schiet hij op een boom en daar schrikt hij zo van dat hij stopt met oefenen, hij ging naar het dorp en kocht een gele ijsmuts. In de bus naar huis stappen ook een stel scholieren in. Mischa hoort er twee zeer onbeschoft taalgebruik gebruiken, over wat je eigenlijk met ‘nikkers’ zou moeten doen, enzovoorts. Hij merkt dat ook anderen in de bus zich ergeren aan de praat van de jongens. Maar  ze zijn allemaal  laf om er iets van te zegge en  daarom zeggen ze niets. Dan begint één van de jongens, Bart Meeuwse, over ‘Viskutje’ te praten. 
Mischa voelt zich verdrietig,  om een meisje zo te vernederen, waar anderen bij zijn. Gewoon, in het openbaar. Het was de vriendin van Bart, dat merkte hem al op.
Wanneer de jongen uitstapt bij een halte volgt Mischa hem en hij volgt hem tot in de straat waar een boerderij, het huis van Bart Meeuwse, staat. Daar spreekt hij Bart aan.       Na een gesprek waarin Mischa zijn pistool uit zijn binnenzak heeft gehaald en waarin Bart dat pistool gezien heeft, schiet Mischa de jongen één keer. Dan hangt hij over hem heen en schiet hij nog eens. Hij heeft   moord gepleegd heeft, voelt hij geen haat meer voor Lydie en besluit hij haar niet te vermoorden.

 Wybren Fechter krijgt in twee dagen op zijn kantoor twee anonieme briefjes. De één beschreven met de woorden ‘Iedereen neukt Viskutje’. De ander; ‘Viskutje vind het lekker’. Wybren vraagt zich af wie er neukt. Zijn dochter? Zou zijn dochter ontmaagd zijn? Hij bedenkt al allerlei volwassen gesprekken die hij daarover met zijn dochter zou kunnen voeren, als twee gelijken. Hij besluit het haar toch te vragen, ’s avonds bij het avoneten, maar ze ontkend.

 De dag erna komt Esther Fechter overstuur thuis. Wanneer Wybren vraagt wat er is zegt ze dat ze wel Viskutje is. Ze begint te huilen, Wybren probeert haar noch te troosten. Na gedoucht te hebben, vertelt Esther alles. Dat ze het met haar vriend Bart gedaan had. Meerdere keren. En dat hij op een gegeven moment jongens geld had laten betalen om op de zolder door kijkgaten konden bekijken hoe Bart en Esther het deden.                 Toen Esther daarachter kwam, maakte ze het uit met hem. Hij wilde echter dat ze bij hem thuis dan die gaten zou komen aanwijzen en dat ze het uit zouden praten. Dat deed Esther, maar de gaten in het plafond waren er niet.
Wybren wist niet wat hij moet doen. Verhuizen was een optie, maar misschien zou hij met Esther een wereldreis kunnen maken. Weg van hier. Weg van Bart en zijn misdrijven.

 Mischa is ondertussen verhuisd naar Sidney, Australië. Daar leeft hij met Lynda, zijn nieuwe vriendin. Wanneer hij op een dag met haar een wandeling maakt, geeft hij een mens, verkleed als een ezel honderd dollar.
Na al een hoop landen te hebben bezocht tijdens hun wereldreis, zijn Wybren en Esther nu in Sydney, Australië. Wanneer Wybren zijn dochter wat tijd voor zichzelf gunt, gaat hij zelf op een terras zitten. Hij zit naast een andere Nederlander .Esther komt na een hele tijd weer terug en Wybren wil dan gaan afrekenen. Esther herkent de Nederlander ze kent de Nederlander. Het is de Man met de Gele IJsmuts, de man die Bart om het leven bracht. Ze bedankt hem daarvoor en ze voelt blij, omdat ze hem eindelijk ontmoet heeft.          Mischa voelt zich erg opgelucht. Hij hoeft het zijn vriendin Lynda niet te vertellen, van de moord. Esther, heeft hem zelf bedankt. Het is goed zo. Hij sluit het af.

Opdracht H een column

Dit boek heeft niet echt een betekenis voor mij. Een boodschap die ik eruit heb kunnen halen is ‘vergeet de mindere tijden en kijk vooruit’.  Esther heeft een nare periode achter de rug , ze is bang en voelt zich niet lekker in haar fel. Ze gaat met haar vader een wereldreis maken en ze stoppen in Sydney, daar leert Esther op het eind van het verhaal een jongen kennen. Het klikt tussen haar en die jongen, Esther vergeet Bart en koopt voor haar vader een portemonnee. Haar vader ziet dit als teken dat ze weer gelukkig en dankbaar is. En op deze manier heb ik de boodschap eruit kunnen halen.

zondag 2 november 2014

Opdracht lezen voor de lijst boek 1


Boekverslag Nederlands 'Doescka Meijsing en het boek Robinson'.

Samenvatting Robinson

Robinson is een zeventienjarige middelbare scholier die onlangs verhuisd is van de hoofdstad naar een kleinere stad. Haar vader is kapitein op een schip. Op haar nieuwe school komt Robinson in contact met Daniël Bierwolf, het neefje van de rector. Daniël is nogal een onruststoker en daarom hebben zowel de rector als Robinsons moeder problemen met de vriendschap tussen Robinson en Daniël.
Veel vrienden heeft Robinson niet, wel bewondert zij haar lerares Duits: Johanna Freida. Freida heeft zo haar eigen pedagogische methode en dat botst nogal met de rector. Robinson bewondert ook haar vader, maar als deze thuiskomst merkt zij dat het huwelijk tussen haar ouders niets meer voorstelt. Wanneer Daniël Robinson vertelt, nadat hij met haar naar bed is gegaan, dat haar vader en Johanna Freida een verhouding hebben, weet Robinson dat ze van haar vader en Freida niet veel meer hoeft te verwachten.
Op school gaat het steeds slechter met Robinson: ze voelt zich overal buitengesloten en ze kan zich nergens meer toe zetten. In de zomervakantie moet ze studeren in de bibliotheek, maar veel vrolijker wordt ze daar niet van. De relatie tussen haar vader en Freida is inmiddels bij iedereen bekend en Robinson weet dat niets meer hetzelfde zal zijn zoals het was. Tegen het einde van de middag in de bibliotheek hoort Robinson muziek. De muziek verwijdert zich van haar 'in een richting die ook zij zo graag was gegaan.' 

bron : www.boekverslag.nl/verslag/robinson/

Mening
Ik vind het boek Robinson, een leuk en interessant boek. Bij sommige stukken in het verhaal vind ik het wel moeilijk om te zien bij wie het perspectief ligt, of dat het verhaal chronologisch is. Dat maakt het boek best wel ingewikkeld. In het verhaal komen vond ik ook erg moeilijk, terwijl het best een mooi boek is.
 Het verhaal is ook erg vaag, maar het gebruik van taal is erg mooi. Ik trek als conclusie over het boek dat het een mooi en interessant boek is, ook hou ik erg van het taalgebruik zoals ik al eerder zei. Maar je moet wel vanaf het begin in het boek zitten anders wordt het verhaal alleen maar moeilijker en moeilijker. 

Interview met Doeschka Meijsing
  • Kunt u iets over uzelf vertellen? Ik ben Doeschka Meijsing, ik ben geboren in Eindhoven  op 21 oktober 1947, ik ben ook de zus van schrijver Geerten Meijsing en filosofe Monica Meijsing. Toen ik 3 jaar oud was verhuisde ik naar Haarlem en op dit moment woon ik in Amsterdam.
  • Waarom bent u gaan schrijven? Vanaf jongs af aan vond ik schrijven al leuk, het was een passie die ik graag verder wilde ontwikkelen.
  • Wie was u grote voorbeeld? Francoise Sagan, die op haar achttiende een roman schreef en daarmee wereldberoemd werd, dat wilde ik ook.
  • Wanneer publiceerde u uw eerste boek? In de vierde klas van gymnasium publiceerde ik mijn eerste roman. 
  • Wat voor opleidingen heeft u nog meer  gedaan ?  Ik heb na gymnasium Nederlands algemene literatuurwetenschappen gestudeerd in Amsterdam.
  • Waarom heeft u gekozen voor de opleiding literatuurwetenschappen? Om beter inzicht te kunnen krijgen in de Nederlandse literatuur en deze beter te begrijpen en er een mening over te vormen. 
  • En nu over u boek genaamd Robinson , waarom koos u voor de titel? Robinson is de hoofdpersoon uit het boek. Zij zegt zelf dat haar naam veelzeggend is, maar haar naam betekent alleen maar een eiland in de oceaan , een windstilte en uitzien naar de mogelijkheid van terugkeer en geborgenheid.
  • Op welke manier/ wijze  vertelt u het verhaal? Er is gebruikt gemaakt van het personale vertelperspectief, hierbij wordt alles gezien door de ogen van Robinson , maar wordt er toch een bepaalde afstand gecreëerd. 
  • Wat bedoelt u met afstand? Dat kan je duidelijk zien aan de terugkerende ' zei ze'. Bovendien neemt ze zelf deel aan het verhaal, zodat het nooit auctoriaal zou zijn. 
  • Wat voor thema heeft het boek? Het thema van het boek is overduidelijk isolatie. Robinson had namelijk niet veel vrienden en waande zich in haar een eigen wereldje. 
  • Is het verhaal chronologisch geschreven? Het verhaal is zo geschreven ,dat het moment van de gebeurtenissen er niet zoveel aan toe doet. Al zou het dus nu of tien jaar geleden zijn, het effect van de gebeurtensissen zou het zelfde blijven. 
  • Ten slotte , het boek heeft een gesloten einde. Verwacht u dat u een vervolg maakt van het boek Robinson? De intentie is om het hierbij te laten, ik speel met gedachten om boeken te schrijven over liefde en leven die ik door de loop van de jaren zal gaan publiceren.
  •  
    Doeschka Meijsing is op 64 jarige leeftijd (2012) overleden als gevolg van een zware operatie.            

donderdag 18 september 2014

Leesautobiografie voor Nederlands

Vroeger toen ik klein was las mijn moeder me meestal voor ,voor het slapen gaan. Ik heb veel sprookjes boeken gelezen zoals : Sprookjes en versjes , verhaaltjes over prinsessen en feeën , Bella en het beest enzovoort' maar ik las ook andere boeken bijvoorbeeld ; Dikkie Dik , kabouter Plop , Jip en Janneke.
Op de basisschool las de juffrouw in groep 1/2  ons voor, ook liet ze ons prentenboeken zien.  In groep 3 begon ik zelf te lezen ik las toen vooral van die ' Ik leer lezen' boekjes. Het leren lezen vond ik erg leuk om te doen en vooral als ik een boekje uithad gingen we maar de winkel om een Avi hoger te kopen en oefende ik verder met lezen. In groep 5/6/7/8 las ik steeds minder , ik had het druk met sport of vriendinnen.
Bij mij thuis wordt er eigenlijk weinig gelezen , zelf persoonlijk  vind ik lezen heel leuk alleen de tijd is er niet en als ik tijd heb dan pak ik sneller mijn Ipad of telefoon.
Toen ik naar middelbare school ging, kreeg ik nog minder tijd om leuke dingen te doen.  Dagelijks ben ik van half 3 tot 6 uur met mijn huiswerk bezig en neem ik het leerwerk
 's avonds nog door voor een toets , dus het lezen kwam er ook niet meer echt van. Ik heb van klas 1 t/m 3 verplicht boeken gelezen, ik zag het meer als huiswerk omdat ik het voor een bepaalde dag of datum het boek moest hebben uitgelezen.
Mijn top 5 leukste boeken die ik heb gelezen :
- Twilight, spannend boek heb ook de films gezien daarom begrijp ik iets meer van het verhaal.
- Konijn op de maan , is een leuk en grappig boek het sprak me aan vooral door de titel , ik las de achterkant van het boek en ik was verkocht. Ik moest het lezen.
- Anne Frank , ik vind het een mooi ,apart boek de manier hoe ze heeft geleegd en voor zo'n lange tijd sprank me aan. Ook las ik het omdat het een bekend boek is en ik meer over haar te weten wilde komen.
- Echte mannen eten geen kaas, het boek is zo interessant omdat je leest hoe iemand het leven van een ander zo kan beïnvloeden.
- Hoe overleef ik, is een leuk en grappig boek met leuk lettertype. De boeken van Francine Oomen spraken me erg aan toen ik jong was,  omdat ik er veel wijsheid uit kon halen en de manier hoe het in het boek werd vertelt was ook leuk om in te lezen.

 
 
Wat voor type lezer ik ben ? ik denk type lezer 2. Ik vind lezen leuk en hou er ook echt van vooral waargebeurde verhalen het zijn soort van levenslessen , waar je zelf wat uit kan halen. Ik wil dit jaar meer gaan lezen vooral Engelse boeken , ook lijkt het me leuk om het boek van Mascha te lezen ,dat is een soort van biografie met dingen die zij heeft geleerd in haar leven. Voor de rest heb ik nog niet echt boeken die mij aanspreken.