zondag 25 oktober 2015

Passievrucht

Nederlands opdracht


Stelling: Ik raad het boek 'De Passievrucht'aan omdat:

Argument 1
De schrijver gebruikt een fijne manier van schrijven waardoor het lezen lekker vlot gaat.
Subarg: Ondanks het een moeilijk boek is met verschillende technieken, heeft de schrijver het makkelijk verwoord.

Argument 2
 Het boek heeft een prijs heeft gewonnen in 1999 met de Generale Bank Literatuurprijs, ook is het boek in 2000 genomineerd als Trouw publieksprijs.
Subarg:  Dit heeft mij nog meer gemotiveerd om dit verhaal te lezen., het nut van de prijs is ook om het lezen van de literatuur te motiveren en dat heeft het ook zeker gedaan.

Argument 3
In het boek zitten veel open plekken wat ervoor zorgt dat je geïnteresseerd raakt en door wil lezen. Subarg: Zoals":  wie is Bo?, wie is de biologische vader van Bo? Wie is Monika en waarom is ze dood? Waarom rijdt de ik- persoon  naar het ziekenhuis?
Subarg:  Het boek heeft ook een verrassend einde, ik had niet verwacht dat de vader van Armin ook de vader van Bo zou zijn

Argument 4
De schrijver je er telkens aan herinnert waar het verhaal overgaat door een zin of een alinea te noemen,  waar het verhaal over gaat en wat het doel is van de hoofdpersoon.
Subarg: dit is voor de lezer erg fijn is zodat hij/ zij z’n hoofd bij het verhaal heeft.

Argument 5
De personages  worden duidelijk beschreven zowel innerlijk als uiterlijk.
Subarg:  Wat erg handig is zodat je een beeld hebt over de personages.
Subarg:  Je weet over Armin dat hij een alcoholverslaving had, werkt bij een uitgeverij en doorzet want hij er alles aan om antwoord te vinden op de vraag wie is de echte vader van Bo?   Je weet over Bo dat hij op het moment dat het verhaal afspeelt 13 jaar blz8 , je weet wat zijn hobby’s zijn, vissen blz 186 en hij houdt van de natuur. Op zijn 14e kreeg hij zijn eerste vriendinnetje op Ameland blz 199. Over Monika weet je dat het Armins grote liefde was, ze rood haar heeft en een blanke huid blz13/14/15


Samenvatting:

Armin Minderhout en zijn vriendin Ellen hebben een vruchtbaarheidstest laten doen omdat Ellen zwanger wil worden maar dat niet lukt. Uit deze test komt een schokkende uitslag; Armin blijkt onvruchtbaar te zijn, altijd al. Hij heeft namelijk het syndroom van Klinefelter. Dit op zich is al een schokkende ontdekking, maar wat het nog emotioneler maakt is dat Armin dacht dat hij een zoon had.
Armin kwam Monika voor het eerst tegen in de tram in Amsterdam. Hij was zo brutaal te vragen of hij met haar mee mocht winkelen en zij zei ja. Het klikte en al snel hadden ze een relatie. Samen kregen ze een zoon: Bo. Wanneer Bo drie jaar is overlijdt Monika plotseling aan een hersenvliesontsteking.
Na de ontdekking dat Bo zijn zoon niet kan zijn, besluit Armin op zoek te gaan naar de vader van Bo, de ‘dader’. De eerste verdachte die hij bezoekt is Robbert Hubeek, een ex van Monika. Deze blijkt echter niet te weten dat Monika al tien jaar dood is en valt dus af.
Daarna gaat Armin langs bij de huisarts van Monika om hem op de man af te vragen of hij een seksuele relatie had met Monika. De huisarts ontkent dit en de twee raken in een heftige discussie. Armin verlaat woedend de kamer maar is er wel van overtuigd dat de huisarts geen seks heeft gehad met Monika.
Als laatst bezoekt hij Niko Neerinckx, een oud-collega van Monika. Met een smoes weet hij zich binnen te praten bij de vrouw van Niko en raakt met haar aan de praat. Hij komt onder andere te weten dat de zoon van Niko en zijn vrouw ook Bo heet en wanneer de vrouw hem foto’s laat zien van haar kinderen ziet hij een foto van Monika in het foto-album. Armin is er van overtuigd dat Niko de vader van zijn Bo is en wil hem daarmee confronteren. Ellen, zijn huidige vriendin, weet hem te overtuigen dit niet te doen.
Na de dood van Monika raakt Armin in een depressie en grijpt naar de drank. Voordien werkte hij als corrector voor een wetenschappelijke uitgeverij, maar zijn werkgever stuurde hem naar huis om de dood van Monika te verwerken. Hij zorgt alleen voor Bo en neemt hem vaak mee naar kroeg. Hij zwerft ’s nachts door de straten van Amsterdam met Bo op zijn rug.
In deze periode ziet Armin weinig mensen, behalve de mensen in de kroeg. En behalve Ellen. Ellen was de beste vriendin van Monika en inmiddels ook een goede vriendin van Armin. Af en toe belt Ellen Armin om te vragen hoe het met hem gaat. Er hangt een spanning tussen de twee die te wijten is aan de vrijpartij vlak na de begrafenis van Monika. Dit is niet de enige keer dat Armin en Ellen het bed hebben gedeeld; samen met Monika hebben ze een keer een trio gehad, nog voor de geboorte van Bo. Daarnaast is Armin vreemdgegaan met Ellen, tijdens de zwangerschap van Monika.
Armin en Ellen hebben veel steun bij elkaar groeien steeds meer naar elkaar toe. Ze krijgen een relatie en voeden samen Bo op.
Niet lang na de ontdekking dat Bo zijn zoon niet is, overlijdt de vader van Armin. Armin raakt hierdoor nog meer in de war en gefrustreerd en dit leidt tot geruzie met Ellen. Armin besluit samen met Bo een weekendje naar Ameland te gaan. Ze vissen samen en trekken de natuur in. Het lijkt hen beiden goed te doen. Bo ontmoet een meisje op Ameland en belandt uiteindelijk met haar in bed. Armin raakt hierdoor erg in de war en slaat aan het drinken. Dit loopt er uit de hand en eindigt in een ruzie waarin Armin schreeuwt dat Bo zijn zoon niet is.
Eenmaal weer thuis ontloopt Armin Bo en Ellen. Hij gaat naar het huis van zijn vader om op te ruimen. Hier stuit hij op een briefje van de hand van Monika, gericht aan zijn vader. ‘Ik ben zwanger. M.’ Armin beseft meteen wat dit betekent. Wanneer hij weer thuis komt blijkt Bo een brief gekregen te hebben van Ellen, ook van de hand van Monika. Hierin legt ze Bo uit dat opa eigenlijk zijn vader is. Voor Armin en ook voor Bo begint een moeilijke periode om deze informatie te verwerken.

bron: scholieren.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten